Prøvefiske i Mokkavatnet sammen med 5. klasse ved Ogndal skole

Torsdag 3.september arrangerte Steinkjer fjellstyre fiskedag ved Mokkavatnet for 5.klassen ved Ogndal skole, med prøvefiske som tema. Fjellstyret har som mål å foreta årlig prøvefiske i flere vatn, deriblant Mokkavatnet. Mokkavatnet er ca. 5 km2 stort, og ligger øst i Steinkjer kommune, 332 moh. Grensen til Kjesbu statsallmenning går rett over vatnet, og danner skillet mellom fjellstyrets ansvarsområde og Steinkjer Kommuneskoger. Så i praksis er det felles forvaltning av fisket i Mokkavatnet.

Målet med fiskekultivering og prøvefiske er å forbedre kvaliteten på fisken i innsjøene. Dagens utfordringer er at innsjøer innehar for mye fisk, på grunn av at det fiskes mye mindre enn det ble gjort før, da fisket var grunnlaget til matauk. I tillegg er det svært god rekruttering i innsjøene, og fiskebestandene blir for tette. For å få tilstrekkelig med kunnskaper om fiskebestandene i aktuelle innsjøer må det gjennomføres undersøkelser av fiskebestandene, altså prøvefiske. Dette kan være enkle undersøkelser som skaffer til veie tilstrekkelig med kunnskap som gjør at man foretar de riktige valgene for videre kultivering.

I forbindelse med at fjellstyrene har mulighet til å søke om friluftsmidler fra Miljødirektorat, via Norges Fjellstyresamband, er dette en gylden mulighet til å engasjere barn og unge til å drive med friluftsliv. Steinkjer fjellstyre fikk tildelt midler til nettopp et slikt tiltak.

Siden covid-19 har medført en del begrensninger, var det lenge usikkert om den planlagte fiskedagen kunne gjennomføres, men med en mindre skoleklasse ble det vurdert som gjennomførbart.

Dagen startet med sol fra en høstblå himmel, men en god del vind fra sørvest. Fjellstyret hadde heldigvis fått med en stødig båtfører, så det bød ikke på store problemer. Skoleklassen ble delt inn i grupper, slik at alle elevene fikk være med å ta inn garnene som var satt ut kvelden før. Fjellstyret hadde også bedt med tidligere fiskeforvalter, Anton Rikstad, som ga elevene en utfyllende leksjon i fiskens anatomi, og de fikk se og lære hvordan man tar ulike målinger av fisken (lengde, vekt, kjønn (rogn/melke), mageinnhold, farge på kjøttet osv. Fjelloppsynet var sekretær og førte alle registeringene inn i skjema. Det ble tatt opp til sammen 51 fisk på 7 garn, 33 ørret og 18 røye. Gjennomsnittlig lengde og vekt hos ørreten var på 27 cm og 199 gram, mens hos røya var den på 22 cm og 96 gram. Den gjennomsnittlige k-faktoren hos ørreten lå på 0,92, mens hos røya var den på 0,93. K-faktor på 1 er en normal fisk, så fisken i Mokkavatnet er noe mager (1,04 var den beste, 0,77 var den dårligste).

Etter at alle fiskene var tatt ut av garna og registret, ble det servert fisk og poteter stekt på bål. Til og med hjerte og rogn fra fisken ble spist rått.

Alt i alt var dette en lærerik og spennende dag, som både elever, lærere og fjellstyret kan si seg fornøyd med. Vi ønsker å takke alle som deltok og hjalp til denne dagen.




Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Tilrettelegging i blautmyra

Neste
Neste

Fangstbegrensninger for småviltjakta på statsallmenningene i Steinkjer 2020