Tilrettelegging i blautmyra
Mye av marka i Båbu statsallmenning er blautmyr, og hindrer folk i å komme seg lengre ut i terrenget. Trenden rundt omkring i landet er at det utføres stadig mer tilrettelegging for å få folk ut på tur. Klopplegging i form av plankestier er et godt tiltak som både kanaliserer ferdselen, og dermed hindre forringelse av terrenget i de blauteste partiene. Etter hvert vil materialet også gråne og bli mindre synlig i terrenget.
Gangbaner i terrenget er derimot forholdsvis nytt. Det hele startet med en forespørsel til Statskog fra firmaet Havretur i 2014, som ville la Statskog bruke de gamle gangbanene fra oppdrettsmerdene. Disse gangbanene ville ellers blitt hakket opp til plastspon og støpt på nytt. Dette ble et forsøksprosjekt hvor de ble brukt over blautmyr.
I bratte og blaute skråninger er det utfordrende å finne materiell som vil hindre skader i terrenget, og være trygt å ferdes på. Geonett er et mye brukt alternativ, men de blir fort glatte, og vil etter hvert synke ned i myra.
Gangbanene er laget av CE-godkjent plast, som både er sklisikre og vedlikeholdsfri. De er også utskiftbare ved behov. Og det viktigste av alt, de avgir heller ikke utslipp til naturen. I løpet av bare ett år vil vegetasjon vokse opp gjennom disse ristene og gjøre dem mindre synlig i terrenget. Dette vises godt på bildene under. Rørene i gangbanene fungere også som dreneringsrør.
Materialene vil bli kontrollert jevnlig, og utskifting eller fjerning vil bli foretatt ved behov.
Gangbaner ble testet ut på statsallmenningen allerede i 2014. Se innslag på NRK fra 2014 her: https://www.nrk.no/video/naa-blir-det-enklere-aa-gaa-i-myra_179102
Gangbanene på bilde 2 og 3 har ligget siden 2014 (foto: Morten Aasheim, Statskog). Disse er lagt i områder med mye ATV-kjøring. Gangbanene på bilde 4 ble lagt ut i vinter, og det vokser allerede gress opp gjennom dem.